• Wij krijgen dagelijks heel veel berichtjes/mailtjes/telefoontjes met de vraag of wij puppies beschikbaar hebben.
  • Door de vele aanvragen kunnen wij niet gelijk iedereen beantwoorden.
  • Wij zullen binnenkort de mailtjes die wij hebben ontvangen in behandeling nemen, en bij de mensen waarbij wij een goed gevoel bij hebben zullen we contact mee opnemen voor een eventuele kennismaking.
  • Onze pups gaan NIET zomaar naar iedereen toe. Wij zullen met veel zorg een goed en gouden mandje uitzoeken waar wij eisen aan stellen.
  • Hiervoor jullie begrip.

De Harlekijn poedels : tweekleurig (zwart/wit gevlekt)

 

De gevlekte poedel bestaat al lang !

Het ras werd niet als standaardras beschouwd maar het gebeurde soms dat een gevlekte poedel voorkwam in een nest van éénkleurige poedels. Dit was een uitzondering. In Amerika proberen vele fokkers de Harlekijn te verbeteren en te behouden.

 

 

 

Men noemt daar de  gevlekte poedel « party poodles ». Wit is de basiskleur en de vlekken kunnen zwart-,grijs-,bruin-, of abrikoos kleurig zijn.

Er bestaan verschillende variaties : 60% wit/40% zwart of 80% wit/20% zwart.

De kop is zwart met eventueel een fijne witte lijn of een klein wit sikje.

De huidskleur moet roze (licht-) zijn daar waar de vacht wit is en grijs (donker) waar de

zwarte vlekken zich bevinden. De onderkaak en de snuit moeten zwart zijn met een donkere huidskleur. De nagels mogen zwart of wit zijn. De ogen donker bruin. De tekening van de vlekken is ideaal als er twee of drie zijn. Een zwarte rug mag (de mantel).

Bij tentoonstellingen ziet men meestal honden met « een mantel », aangezien deze genetisch bepalend is. Fokkers zien deze graag.

Wanneer men de gevlekte Harlekijn gebruikt (twee tot drie vlekken) kan het voorkomen dat de puppen alleen een zwart kopje hebben en verder geheel wit zijn.

In regio’s waar veel wit voorkomt kunnen z.g.n. « zwarte stippen » voorkomen, genaamd « ticking ». Deze puppen zijn minder gewenst.

Bruine vlekken (tan-point) van de black and tan zijn verboden. De Harlekijn kleur is niet erkend als kleur door de FCI. Alleen éénkleurigen zijn geliefd :zwar/wit/grijs/abrikoos/bruin.

Deze kleur is toegestaan en erkend in Duitsland, Tchetchenië en Oostenrijk. Men kan de Harlekijn alleen nationaal ten toonstellen.

De Harlekijn-toy, dwerg en gemiddelde-poedels komen al sinds jaren voor in Duitsland maar de grote komt pas sinds 2-3 jaar voor.

Deze kleursoort is desalniettemin heel zeldzaam bij de grote poedelrassen.

De poedel is een ideale hond voor iedereen, zelfs voor beginners.

Hij leert snel maar het is zeker niet alleen een circushond. Hij kan alle disciplines leren :

Dressage, lenigheid, sporten, waken….

Mensen met astma  of andere allergie voor hondenhaar die toch graag een hond zouden nemen kunnen een poedel kiezen. De vacht moet onderhouden worden maar de poedel verliest geen haar.

De Harlekijn is gevoeliger dan andere raspoedels voor stemverheffingen en emoties van hun baasje.

De poedel wordt vaak beschouwd als tuttige hond. Zelf vind ik de poedel groot van karakter. Vergelijkbaar met een mix van de Duitse Herder : gehoorzaam en de labrador  of Golden Retriever om zijn vriendschap en jachttalent

De vier varianten

  • Toypoedel - Dit is de kleinste van het stel. Ze zijn tussen de 25 á 28cm waardoor ze ideaal zijn voor mensen die graag willen trainen maar niet groot behuisd zijn.
  • Dwergpoedel - Een levendige poedel die speels blijft tot oude leeftijd. De dwergpoedel is ongeveer tussen de 28 á 30cm.
  • Middenslagpoedel - Een erg aanhankelijke hond die zich graag aan één baas hecht. Deze wordt tussen de 35 á 45cm groot.
  • Koningspoedel/grote poedel - De grote poedel wordt ook wel als geleidehond gebruikt aangezien ze erg intelligent zijn en de juiste hoogte hebben, ze zijn namelijk tussen de 45 en 65cm.

Verplichte testuitslagen

Rating: 2.3636363636364 sterren
33 stemmen

poedelkennel@gidispride.nl